“Смачні” фестивалі, цікаві стежки до гірських колиб, конкурси талановитих студентів – це мінімум з того, що планують партнери Карпатської мережі кулінарної спадщини.
Сьoгодні відбулась зустріч українських партнерів мережі Карпатської кулінарної спадщини.
Вітаємо нових власників сертифікатів якості та знаків Карпатської Мережі кулінарної спадщини: Лейбову гору, ресторан ФранКо, Пекарню Кульчицьких (Наталію Кульчицьку), готель в Яремче “Шовкова Косиця”. Віднині маємо честь співпрацювати з Вами під спільним дахом – Карпатська мережа кулінарної спадщини!
Довідково:
Карпатська мережа кулінарної спадщини заснована у квітні 2012 року Туристичною асоціацією Івано-Франківщини (Україна), Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради (Україна), Асоціацією «Еколоджік» (Румунія), Торгово-промисловою палатою повіту Сату-Маре (Румунія), Асоціацією Шамос-Базар (Угорщина), Кошицькою регіональною філією Словацької торгово-промислової палати та промисловості (Словаччина) в рамках проекту ЄС «Карпатська мережа кулінарної спадщини».
Метою мережі є – популяризація ролі та різноманіття карпатської кухні і кулінарних традицій як чинників сталого регіонального розвитку та збереження місцевої культурної спадщини. Мережа є неформальною міжнародною структурою, відкритою для вступу до неї представників громад інших Карпатських регіонів, яка має власний бренд / знак та власну програму сертифікації якості своїх партнерів на відповідність даному знаку.
Створюючи Мережу, організації-засновники, виходили з того, що карпатська кухня та гастрономія, зокрема з огляду на місцеві традиції, культуру, особливості та засоби сталого виробництва, може стати суттєвим чинником збереження культурної спадщини, біорізноманіття, а також соціально-культурного розвитку та підвищення добробуту карпатських місцевих громад. При цьому, в цільових регіонах Мережі сектори виробництва традиційних харчових продуктів та гастрономії є визначальними для багатьох сільських громад.
Сьогодні Мережа нараховує 97 партнерів, серед яких фермерські господарства, ресторани, зелені садиби, виробники традиційних продуктів харчування, навчальні заклади, що готують спеціалістів кулінарної та туристичної галузей.
Туристична Асоціація Івано-Франківщини є головним координатором Мережі, а також її національним координатором діяльності в Україні.
За матеріалами www.culinaryheritage.org