Об’єднані спадщиною: збереження історичної спадщини фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму

Туристична асоціація Івано-Франківщини розпочинає реалізацію проекту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» 2SOFT/2.1/169 у партнерстві з Пасічнянською сільською радою (Україна), Муніципалітетом м. Ардуд та Торгово-промисловою палатою Сату-Маре (Румунія) за співфінансування ЄС в рамках Спільної операційної програми Європейського інструменту сусідства Румунія – Україна 2014-2020. Загальний бюджет проекту, що триватиме до 22 жовтня 2022 року, складає 496 811,12 Євро, що відповідає близько 16 643 000,00 гривням, грантова частина складає 444 195,10 Євро (близько 14 880 536 гривень).

У фокусі проекту – Надвірнянський район Івано-Франківської області України з визначною пам’яткою національного значення 16 століття – Пнівською фортецею, та повіт Сату-Маре в Румунії, представлений важливою археологічною пам’яткою – фортецею Ардуд, побудованою в 1481 році, в епоху бронзової доби. Туризм є пріоритетом економічного розвитку для цільових регіонів, територія яких сповнена нерозкритою спадщиною, поряд із незайманими ландшафтами та душевними людьми. Попри ці значні ресурси спадщини й намагання їх зберегти, цільові райони стикаються з постійними проблемами в сфері туризму. Галузь розвивається непропорційно через зосередженість навколо добре розвинених курортних районів, тому малі постачальники туристичних послуг за межами популярних для відвідувачів локацій страждають від нестачі сезонних відвідувань та низької заповнюваності. Окрім цього, особливо високим є безробіття серед молоді, яка не витримуючи статусу кво, виїжджає, втрачаючи при цьому зв’язок з місцевістю та причетність до спадщини, що мала би передатися наступному поколінню.

З огляду на це, проект має на меті збільшити економічні та соціальні можливості місцевих громад шляхом використання туристичного потенціалу культурних надбань громад по різний бік кордону, цим самим забезпечивши їх збереження та стале використання, спираючись на культурну та історичну спадщину фортеці Ардуд на північному заході Румунії та Пнівської фортеці на заході України.

Для того, щоб інтегрувати природну та культурну спадщину в ділове середовище в цілях сталого розвитку, партнери проекту запровадять дієві методи управління в галузі охорони об’єктів спадщини середньовічних фортець Пньова та Ардуда та розвитку туризму на основі цих об’єктів спадщини. Відповідно, в рамках проекту передбачено виготовлення містобудівної документації на об’єкт інтерпретації спадщини для Пнівської фортеці, в тому числі звіт про георадарне дослідження, 3D-модель, документацію щодо планування робіт із збереження, укріплення та захисту об’єкту спадщини, архітектурне проектування, ландшафтний дизайн, розробку та затвердження плану управління Пнівською фортецею, проведення відповідних громадських консультацій тощо. Інфраструктурна діяльність проекту та заходи з організації безпеки та збереження пам’яток спадщини Пньова та Ардуда включають, зокрема, для фортеці Ардуд – закупівлю осушувачів високої потужності для контролю за вологістю повітря та забезпечення вентиляції, встановлення системи наземного освітлення в галереях фортеці, облаштування кам’яної бруківки та ремонт вхідних воріт; для Пнівської фортеці – розміщення інформаційних дошок / знаків та встановлення системи освітлення навколо руїн фортеці.

Спираючись на досвід європейських країн, проектна команда також розробить належну проектно-кошторисну документацію на будівництво нового Центру інтерпретації спадщини Пнівської фортеці, потенціал якого відкриє нові можливості для ближніх громад.

У той же час, покращення стану двох вищезгаданих фортець та створення нових засобів віртуальної реальності для інтерпретації об’єктів спадщини (3D-модель старої фортеці Ардуд, мобільний додаток / віртуальний путівник навколо руїн фортеці Пнів) слугуватиме ефективнішому використанню громадами можливостей для місцевого розвитку.

В рамках інформаційної та навчальної кампанії відбудуться транскордонні міжнародні професійні майстерні, навчальні поїздки до України та Румунії, навчальні семінари, спільний ознайомчий тур в Ірландію, міжнародні фестивалі середньовічної культури та Міжнародний форум партнерів, об’єднаних спадщиною. Окрім цього, партнери проекту підготують туристичні путівники та мапи / схеми фортець, а також випустять промоційні відео-ролики про історичні об’єкти. Таким чином, завдяки проектним заходам буде реалізовано ринкові туристичні можливості транскордонних продуктів, заснованих на культурно-історичній спадщині фортець у Пньові й Ардуді, підвищено розуміння важливості сталого використання та збереження спадщини у транскордонних громадах, а також буде залучено партнерів до обміну досвідом та навчання.

Контактна особа – Ірина Новосільська, менеджер проектів, тел. (0342) 542950, e-mail: office@www.taif.org.ua.

Ця публікація представлена за підтримки Європейського Союзу. За зміст даної публікації несе власну відповідальність ГО «Туристична асоціація Івано-Франківщини» і вона ні в якому разі не може сприйматися як офіційна позиція Європейського Союзу або структур управління Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 (www.ro-ua.net).

Спільна Операційна Програма Румунія-Україна 2014-2020 фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі.

Читайте також

Підсумковий реліз про проект «Об’єднані ...

29 December 2023

Громадське обговорення в рамках проекту ...

17 November 2023

ПІДСУМКИ ДРУГОЇ ТРАНСКОРДОННОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНІ ...

6 September 2023

ЗАПРОШЕННЯ НА ТРАНСКОРДОННУ ПРОФЕСІЙНУ МАЙСТЕРЮ

27 July 2023

Натхненні ідеї, унікальні рішення, сталі результати

ПІДТРИМАЙТЕ НАС

Наші
контакти